Czarny bez na zimne dni

Wczoraj był pierwszy prawdziwie zimny dzień u mnie na wsi. Gdy rano wyszłam do szopy po drzewo stwierdziłam, że na wszelki wypadek zrobię sobie syrop na odporność. Bo kto by mi poszedłby po opał, gdybym chora leżała w łóżku?!
Koniecznie muszę dbać o to, aby przez jesień i zimę pozostać zdrowa. Co innego chorować w mieszkaniu z ogrzewaniem miejskim a co innego tu na wsi.
Więc dziś wyciągnęłam suszone owoce czarnego bzu, które zbierałam latem w ogrodzie.

Oto jak przygotujesz pachnący i zdrowotny syrop:
Potrzebujesz
3 szklanki suszonego czarnego bzu
6 szklanki wody
3 szklanki miodu
2 laski cynamonu
3 cm kawałku imbiru

Czarny bez wraz z laską cynamonu i pociętymi w kawałki imbiru wrzucisz do garnka i zalewasz wodą. Po zagotowaniu od razu trzeba zmniejszyć ogień tak, aby syrop się tylko lekko wrzało. Przykrywkę troszkę schyl, aby para mogła ujść i tak trzeba gotować na wolnym ogniu przez 30-45 minut aż się objętość masy o połowę zmniejsza.


Potem przecedź syrop przez sitko, do którego trzeba włożyć pieluszkę tetrową i mocno wyciśnij sok z owoców. Jak syrop troszkę wystygnie, możesz dodać miód i dobrze wymieszać, aby syrop był słodki i uzyskał dodatkowe walory zdrowotne.

No i można zacząć się wzmacniać!
Ja biorę 1-2 łyżeczek kilka razy dziennie aby na pewno sięnie rozchorować w tym sezonie!

Syrop możesz przechowywać w lodówce przez 3 miesięcy.

Please follow:
Facebook
Pinterest
Pinterest
Instagram
Twitter
Google+
http://heartandsoil.pl/czarny-bez-na-zimne-dni/
RSS

One Reply to “Czarny bez na zimne dni”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *